čtvrtek 20. listopadu 2008

Hrdost jménem Sparta

Nezbývá mně nic jiného, než po dlouhém rozhodování se vyjádřit k současnému stavu AC Sparta. Jsem sparťanem celý život, Sparta je moje srdeční záležitost, ale co se se Spartou děje za poslední léta, především za vedení pana Křetínského, to nemá v historii Sparty obdoby. Je pravdou, že byla Sparta několikrát v krizi, ale vždy se ze špatné situace dostala srdíčkem, nasazením, disciplínou a hlavně podle rčení " JEDEN ZA VŚECHNY, VŠICHNI ZA JEDNOHO".

Tento kritický stav se dnes již řeší pět minut po dvanácté. Trvá to zhruba čtyři roky co se Sparta začala více starat o peníze do pokladny vedení, nikoli na nákup kvalitních hráčů, zaměstnání kvalitního trenéra, a boji proti takzvaných "fanoušků".

Ke kvalitním hráčům: Kvalitní hráč není ten, který je ve Spartě jen pro peníze a je mu jedno, zda hraje nebo sedí na lavičce. Ve Spartě vždy museli být hráči s vysokou herní kvalitou,technicky i psychicky na té nejvyšší úrovni a především Sparťani "srdcem i duší".Domnívám se, že v současném kádru Sparty by se tito hráči dali spočítat na prstech jedné ruky. Já osobně bych mezi tyto srdcaře zařadil pouze Blažka, Řepku,Kuliče a Matušoviče. Podle mě ostatní hráči do srdcařů mají ještě hodně daleko. Domnívám se, že při nákupu hráčů by se na toto hledisko mělo velmi důsledně přihlížet. Ve Spartě nemá co dělat hráč, který není odhodlán na hřišti odevzdat všechno ze svého umu, a který dostatečně neukáže, že je na jméno Sparta "HRDÝ".

Ke kvalitnímu trenérovi:Trenér by měl splnit ty nejvyšší kvality, ve Spartě nemůže být dobrý nebo průměrný trenér, ale pouze ten nejlepší. V posledních letech za pana Křetínského se ve Spartě střídali trenéři jak obnošené ponožky. Kvalita trenéra se ve většině klubů měří dosaženýmy výsledky, o to více ve Spartě. Vím však ze své vlastní zkušenosti, že kvalita trenéra stojí a padá s kvalitou hráčského kádru, a v neposlední řadě s kvalitou vedení klubu a jeho souhrou. Trenérovi se velmi špatně pracuje, když mužstvo skloubí, vypracuje, dá mu svoji myšlenku udělá z hráčů srdcaře a vedení během této cesty rozprodá polovinu mužstva, nakoupí pouze průměrné hráče a po zákonitém poklesu výsledků ho propustí pro špatné výsledky. Mimo zahraničních trenérů, vidím v česku jen dva trenéry, kteří jsou schopni vést ke kvalitě Spartu, a to je p.Hřebík a p.F.Straka.

K takzvaným fanouškům: Podle mě, fanoušci, kteří chodí na zápasy značně opilí, ničí majetek Sparty, napadají ty slušné diváky a rodiny s dětmi na Spartu nejdou, protože se bojí o své zdraví a zdraví svých dětí, tací by na zápasech neměli vůbec být, neboť si jména "SPARTA" vůbec neváží, naopak mu dělají ostudu.

A nyní jen krátce na závěr. Je mi trochu líto p. Chovance, kterého si vážím jako hráče i jako trenéra, ale myslím si, že i on, když toto mužstvo přebíral, věděl, že hráčská kvalita současného mužstva, téměř bez srdce je v naší lize téměř již na hranici průměrnosti a bez výměny téměř všech současných hráčů se žádnému trenérovi na světě nepodaří dostat Spartu tam kam patří, ato je vítězství v lize, v českém poháru a postup do ligy mistrů. Domnívám se, že by nemělo ve Spartě dojít pouze k výměně hráčů a trenéra, ale i k výměně osob v nejvyšším vedení Sparty, neboť od tohoto pramene se všechny tyto neúspěchy poslední doby odvíjí.

Přeji Spartě aby udělala všechny kroky aby se vrátila co nejdříve, tam kam patří, a abych i já mohl být na Spartu znovu hrdý.

Žádné komentáře: