středa 26. listopadu 2008

Lisabonská smlouva

Chtěl bych se podělit se svým subjektivním pohledem na dění kolem Lisabonské smlouvy se čtenáři mého blogu.

Domnívám se, že v názorech kolem Lisabonské smlouvy mají pravdu obě strany, jak pro, tak i proti. Pro obyčejného občana je velmi složité říci, bude pro nás dobrá, či špatná, když ji málokdo četl, natož důkladně prostudoval.

Hlavním bodem sporu je stále ztráta identity Česka. Ptám se, neztratili jsme část identity již při vstupu do EU? Po vstupu do EU jsme byli všichni rádi, že můžeme téměř do celé Evropy bez pasu, že můžeme vozit zboží bez cla, že budeme moci pracovat ve státech EU atd. Po počátečném nadšení jsme se začali ptát: proč nemůžeme mít vinic kolik chceme, proč nemůžeme vyrábět cukru kolik chceme, proč máme různé kvóty na to, či ono, proč některé státy EU omezují naší pracovní sílu na svém území atd. To vše je pravda, ale je třeba vzít v úvahu také to, že jsme začali čerpat z EU nezanedbatelné částky peněz a domnívám se, že bez těchto prostředků bychom neměli mnoho staveb, včetně silnic, dálnic, mnoho prostředků jde do malých měst a obcí atd. Ptám se, jak by vypadal rozpočet ČR, kdybychom odečetly všechny tyto dotace z EU?

Domnívám se, že kolik ztrácíme idetity Lisabonskou smlouvou je na pohledu každého občana ČR. Je zde mnohem důležitější věc. Můžeme být hrdí na to, že jsme Češi?

Žádné komentáře: